Hoeveel kost SEO?

Het is de spreekwoordelijke, ‘Hoe lang is een stuk snaar?’ vraag. Er zijn zoveel factoren die dat bepalen. Het soort instrument dat je bespeelt, en dan ook nog eens de stijl. Zo is het ook in zoekmachine optimalisatie.

En als je erover nadenkt, is dit niet zonder goede reden. SEO is niet zo makkelijk te meten als bijvoorbeeld een direct mailcampagne naar 100 ontvangers verzenden. Op sommige fronten is het niet altijd zo gemakkelijk om te meten, aangezien veel marketingactiviteiten het organische zoekverkeer kunnen beïnvloeden.

De kosten van SEO zijn ook direct gerelateerd aan de potentiële beloningen. Landelijke ranking voor een zeer gewaardeerd zoekwoord dat in Adwords 15,- euro per klik zou kosten om mee bovenaan te komen brengt veel meer kosten met zich mee dan de ranking voor een lokaal georiënteerd zoekwoord.

Het is dus moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op hoeveel kost SEO? Zeker eentje die op elke situatie strekkend is. Maar zelfs op lokaal niveau kan er grote verscheidenheid aan termen zijn, en of je wilt rangschikken in een land, provincie, gemeente, stad of microgebied, zoals een wijk of lokaal gebied, zal beïnvloeden hoe moeilijk dit zal zijn. Dit beïnvloedt natuurlijk de prijs van SEO voor jouw unieke situatie.

In dit bericht ga ik kort kijken naar de voordelen van organisch zoeken via SEO om de vraag beter te stellen, hoeveel kost SEO? Mijn doel hier is om je te helpen een goed opgeleide beslissing te nemen over hoeveel je moet investeren en hoe je de resultaten nauwkeurig meet.

Of je nu een lokaal bedrijf, een klein bedrijf, een nationale onderneming of zelfs een internationale onderneming bent, ik hoop dat deze handleiding je helpt bij het bepalen van de investering in organische zoekopdrachten.

SEO prijzen: Wat bepaalt de kosten?

SEO-prijzen moeten de volgende variabelen meenemen:

  1. Situatie: Waar sta je momenteel?
  2. Doelen: Waar wil je zijn?
  3. Tijdlijn: Hoe snel wil je verbeteren?

Alleen door te kijken naar deze drie elementen kan elk agentschap berekenen hoeveel SEO voor jouw bedrijf moet kosten.

Laten we het volgende voorbeeld overwegen:

Een lokale zakelijke site staat momenteel op de 12e plaats voor hun hoofddoelzoekwoord (en variaties daarvan). Concurrenten op de eerste pagina hebben meer links en hogere autoriteitsgegevens. Concurrenten hebben meer geïnvesteerd in hun lokale SEO.

Met deze informatie kunnen bepaalde metrics worden bepaald:

  1. Een geschatte hoeveelheid links
  2. Een idee van hoeveel werk nodig is op de lokale SEO-front
  3. Een ruwe tijdlijn om dit te bereiken

Door de huidige situatie van een klant te analyseren, hun doelstellingen te begrijpen en de vereiste tijdlijn te bepalen, kunnen we een prijs berekenen. Er zijn veel variabelen hier en we weten niet altijd wat onze concurrenten doen, maar er moet gepoogd worden om het benodigde werkniveau en de daaropvolgende prijs te berekenen.

En natuurlijk zal de industrie deels de kosten bepalen. Als je 100,- euro aan een nieuwe klant verdient, kun je verwachten dat je minder verricht dan wanneer een klant duizenden euro’s waard is. De markt regelt tot op zekere hoogte de prijs (in het veronderstellen dat het werk goed is gedaan). Het gaat allemaal om rendement op de investering, of ROI.

De laatste variabele is onderhoud en het houden van de positie zodra deze is bereikt. SEO is een bewegend doel. Je groeit in de resultaten en je verslaat je concurrenten. Maar die zullen hun posities niet zo gemakkelijk opgeven en terugvechten.

Het is moeilijk, en de beste benaderingen moeten worden afgestemd op de unieke situatie en doelstellingen van het bedrijf.

Dit is de reden waarom eenvoudige SEO KPI’s zoals zoekwoordrankings niet genoeg zijn, en een meer beschouwde aanpak om SEO succes te meten is bijna altijd nodig om de voortgang te volgen.

Hoge kwaliteit SEO tegen goedkoop en black hat

Dat brengt ons hierbij naar de andere belangrijke variabele: kwaliteit. Een klein verhaal hier kan helpen om de kwalitatieve problemen die nog steeds in de SEO-industrie zijn, te illustreren.

Onlangs werden we gebeld door een klant die in detail een aanbod van een concurrent kwam uitleggen. Deze concurrent wilde de werkzaamheden veel goedkoper verrichten en zij zat daarmee in haar maag. Wat deden wij dan dat wij zoveel duurder waren?

Dit is in wezen een PBN (Private Blog Network), een netwerk van sites die onder de controle van een enkele entiteit (in dit geval het SEO bedrijf) zijn en gebruikt wordt om kunstmatig links te bouwen. Deze aanpak heeft veel namen: link farm, link netwerk, blog netwerk en ga zo maar door. Dit is wat Google zou classificeren als een linkschema, en dat is iets dat ze sinds 2014 met handmatige straffen en algoritmische aanpassingen opdoeken.

Het punt is alleen, deze klant is overgehaald. Ze wilden het. Immers, het klonk te goed om waar te zijn. Maar als dingen te goed klinken om waar te zijn, zijn ze dat vaak. Echt, alarm bellen zouden moeten hebben gerinkeld toen dit veronderstelde SEO bedrijf speculatieve telesales aan het doen was. Maar dat is een heel ander verhaal. Het gaat er om welke kosten verstandig zijn om te maken, en welke gevaarlijk. Geef je geld liever uit aan een goed SSL certificaat als je hoger wil scoren, dan aan deze black hat technieken.

maak liever kosten voor een goed ssl certificaat

Het punt hier is dat er services in het Nederland zijn die SEO aanbieden voor 75,- euro per kwartaal. Realistisch gezien, wat voor marketing kan je doen voor 25,- euro per maand? Deze diensten doen niets of gebruiken eigendomsnetwerken van sites om links toe te voegen.

Op zijn best zijn ze grotendeels ondoeltreffend. In het ergste geval kan je een boete of een vorm van negatief eigen vermogen opleveren. Goedkoop, ja. Maar verstandig nee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *